Ärkebiskopens påskhälsning 2021

Ständiga förändringar är en del av livet. Vissa av dem är stora, kraftiga och snabba, andra är små, långsamma och nästan obemärkta. Vissa förändringar är efterlängtade, andra sker oväntat. Vissa förändringar är vi rädda för, andra ger oss glädje.

Klimatförändringen påverkar hela jordklotet och allt liv, från en sjukdom återhämtar sig framför allt den enskilda människan.

Det finns inget liv utan förändring. Mellan födelse och död ryms så oändligt mycket som inte är konstant. Till exempel fotografier, våra fönster mot det förflutna, berättar om förändringens obevekliga kraft.

Det finns inget fotografi av påskens händelser. Bibelns berättelser om Jesu uppståndelse och undret vid den tomma graven vittnar om förändringen. Händelserna på Golgata ett par dagar tidigare hade varit tröstlösa. Jesu död föreföll rasera allt det goda och värdefulla man fått uppleva i hans närhet. Meningslösheten kändes förkrossande. Ändå var det inte slutet.

Förändringen, Jesu uppståndelse som avslöjades av den tomma graven, var kraftig och vittfamnande. Än i dag firar vi påsk, eftersom förändringen verkar i vår värld. Tack vare händelserna på påskdagens morgon förvandlas mörkret åter till ljus, fruktan till mod, förtvivlan till hopp och död till liv.

Påsken kallar oss till den hoppfulla förändring som sker i både vårt eget liv och världen omkring oss. Eftersom döden är besegrad har verkligheten en alldeles speciell prägel, en nyans av evighet.

”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, så som han sade.” (Matt 28:5-6)

Jag önskar er alla en fröjdefull påsk.