Suomalaiset yleiskokousedustajat ryhmäkuvassa.
Arkkipiispa Tapio Luoma edustaa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa
Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) valitsi 6. syyskuuta Saksan Karlsruhessa yleiskokouksessaan järjestön uuden keskuskomitean. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajaksi keskuskomiteaan valittiin arkkipiispa Tapio Luoma.  

KMN:n keskuskomitean jäsenyys on arkkipiispa Tapio Luomalle tähänastisista luottamustehtävistä kansainvälisin. Luoma arvioi, että KMN:n ja sen keskuskomitean keskeisimpiin tehtäviin ja haasteisiin kuuluu jo järjestön peruskirjan mukaisesti pyrkimys vahvistaa kirkkojen välistä yhteyttä.

“Se yhdessä sanominen on usein juuri se vaikea paikka. Keskuskomitealla on tärkeä tehtävä suunnata toimintaa siihen suuntaan, että yhdessä sanominen olisi vähän helpompaa,” Luoma toteaa.

Kirkkojen yhteinen ääni kuuluviin

Ekumenian mahdollisuudet ovat Luoman mukaan valtavat.

“Kirkoilla on suuri halu tulla yhteen ja näyttää siltä, että läsnäolijat arvostavat mahdollisuutta kokoontua täällä”, hän sanoo mutta arvioi uhkaksi sen, jos kirkot juuttuvat omiin asetelmiinsa ja vastaan tuleminen vaikeutuu.

“Silloin kirkkojen yhteisen äänen terävöityminen kärsii”, Luoma sanoo ja toivoo saavansa KMN-tehtäväänsä Suomesta tukea ja ideoita.

Suomen ortodoksisen kirkon edustajaksi keskuskomiteaan valittiin Kirkon ulkoasiain osaston koordinaattori, teologian maisteri Maria Mountraki.

Kirkkojen maailmanneuvoston työtä johtavassa keskuskomiteassa on kaikkiaan 150 jäsentä. Nyt valitun keskuskomitean kausi kestää seuraavaan yleiskokoukseen saakka. Yleiskokouksia on yleensä pidetty seitsemän vuoden välein. Keskuskomitean jäsenistä valitaan jatkuvasti toimivat toimeenpaneva komitea, ohjelmakomitea ja talouskomitea.

Karlsruhen yleiskokouksen työhön on osallistunut 655 eri kirkkojen virallista delegaattia. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaatiossa on neljä jäsentä. Kaikkiaan yleiskokoukseen on osallistunut eri rooleissa noin 3500 ihmistä.

Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokous Karlsruhessa päättyy torstaina 8. syyskuuta.

Lisätietoja: Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, Kirkkohallitus, p. 050 594 1713, tomi.karttunen@evl.fi