Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispat ovat vierailleet yhdessä Istanbulissa vuosina 1998, 2004 ja 2011. Tänä vuonna perinne jatkuu evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoman sekä ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon yhteisellä pyhiinvaellusmatkalla Ekumeeniseen patriarkaattiin.

Arkkipiispojen lisäksi 12.–15.8. toteutuvalle matkalle osallistuvat evankelis-luterilaisen kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, arkkipiispa Luoman teologinen erityisavustaja Juha Meriläinen, arkkipiispa Leon teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä, Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen sekä arkkimandriitta Mikael Valamon luostarista.

Seurue tapaa Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen tiistaina 13. elokuuta ja tutustuu samalla Pyhän Georgios Voittajan patriarkaaliseen kirkkoon. Saman päivän ohjelmassa on myös tutustuminen Balouklin ja Horan luostareihin.

Keskiviikon tutustumiskohteet ovat Hagia Sofia sekä Halkin saarella sijaitseva Pyhän Kolminaisuuden luostari ja teologinen koulu. Seurue tapaa myös Suomen suurlähettilään, Pekka Voutilaisen.