Kuvassa kirkonjohtajat.
Rauhanvetoomus Ekumeeniseen jouluun Turun tuomiokirkossa 15.12.2022

Lähestyvä joulu avaa mielen enkelten viestille: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita Hän rakastaa.” (Luuk.2:14) Jouluevankeliumissa tunnelma on levollinen, turvallinen ja luottavainen. Joulun sanoma on ilosanoma rauhasta.

Rauha on jotakin, mitä ei voi käsin koskettaa eikä tarkkaan rajata, mutta mitä kohden maailman ihmiset kaikkina aikoina kurkottavat. Tänä jouluna rukous rauhasta kaikuu Euroopassa voimakkaammin kuin aikoihin. Sodan mielettömyys ja sen synnyttämä epätoivo ovat tulleet lähelle. Rauhan puute kaventaa näköaloja ja syö elämisen mahdollisuuksia lähellä ja kaukana. Sota vie voimavarat tulevaisuuden rakentamisesta ja upottaa unelmat.

Arjessa rauhan järkkyminen näkyy selviytymistaisteluna vähimmistä elämisen edellytyksistä. Yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jonka luuli jo jääneen historiaan. Rukouksemme kuuluu, että rauha koskettaisi kaikkia kansoja, ihmisryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä lähellä ja kaukana tänä jouluna ja tulevaisuudessa.

Levottomina aikoina huomaa, kuinka haurasta rauha on. Rauha on lahjaa, jonka me ihmiset olemme saaneet hoidettavaksemme. Jos arvostamme saamaamme lahjaa, haluamme pitää siitä hyvää huolta. Meidän ihmisten tehtävä on kaikin tavoin vaalia rauhaa, rakentaa sitä ja tarttua toivon merkkeihin ympärillämme. Jos emme kasvata, viljele ja hoida rauhaa, se nurmettuu, kukat kuihtuvat ja niiden tilalle ilmestyvät nuorukaisten hautakummut.

Joulun sanoma on rauhan sanoma. Jouluna maailmaan syntyi Rauhan ruhtinas, ihmisten ja kansojen Vapahtaja, Jeesus Kristus. Hän syntyi yksinkertaiseen tallin seimeen, tuli ihmisten kaltaiseksi ja näytti tietä rauhaan ja toivoon. Joulun sanoma kiinnittää ihmisiä Jumalan tulevaisuuteen, joka ylittää tämän maailman rauhattomuuden rajat. Kristittyjen tehtävä on levittää rauhaa ja luoda sille tilaa, ja siinä työssä itse Kristus on olemuksellaan läsnä.

Toivo kytkee kristityt vankkumattomaan Jumalan rauhaan, jolle rakentaa tulevaisuutta myös vaikeina aikoina. Kun etsimme kestävän rauhan merkkejä, voimme tänäkin jouluna tukeutua siihen rauhan ja toivon sanomaan, joka kuuluu meille kaikille: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jer. 29:11)

Rukoilkaamme, että tänä jouluna maailmassa olisi rauha.

Kuva: Kirkonjohtajat allekirjoittivat Ekumeenisen rauhanvetoomuksen 15.12. Turussa. Kuvassa vasemmalta Isä Marco Pasinato, Firenzen pormestari Dario Nardella, arkkipiispa Tapio Luoma, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä baptistikirkon johtaja Suomessa Jari Portaankorva. Humanitaarisen rauhanviestin toi Firenzen pormestari Dario Nardella.