Puhe Espoon hiippakunnan piispan Kaisamari Hintikan virkaanasettamisessa

Hyvä Espoon hiippakunnan valittu piispa Hintikka, sisaremme Kaisamari. Hyvä seurakunta.

Tänään tässä juhlamessussa sinä, Kaisamari, saat vihkimyksen kirkkomme nuorimman hiippakunnan, Espoon hiippakunnan kolmanneksi piispaksi. Sinut vihitään virkaasi kirkon pitkän perinteen mukaisesti Jumalan sanan, rukouksen ja kätten päälle panemisen saattelemana. Samalla saat kantaaksesi viran tunnukset, ristin, kuorikaavun, hiipan ja piispansauvan.

Espoon hiippakunnan piispansauvan näkyvin yksityiskohta on aurinko, joka levittää säteitään joka puolelle. Se muistuttaa, että piispan on määrä todistaa ylösnousseesta Kristuksesta, joka on maailman valo. Sama aurinkoaihe on nähtävissä tuomiokirkon saarnastuolin yläpuolella. Kristuksen valo poistaa pimeyden ja tuo toivon. Kaisamari, piispana sinä liityt valon ja toivon todistajien joukkoon ja esipaimeneksi tässä hiippakunnassa.

Piispansauvan aurinkoaihe kertoo myös siitä, että Kristuksen valo tekee näkemisen mahdolliseksi. Se valaisee ensinnäkin lähitienoon. Se valaisee läheisesi ja ystäväsi, joille olet varmasti edelleen se sama tärkeä ja rakas Kaisamari kuin tähänkin asti. Myös tästä eteenpäin he tarvitsevat sinua ja sinä heitä. Piispana astut uuden työyhteisön johtoon. Työtoverisi tarvitsevat kannustustasi ja tukeasi, ja sinulla on lupa odottaa heidän kannustustaan ja tukeaan. Yhdessä heidän kanssaan sinä katselet hiippakuntaasi ja sen seurakuntiin. Siellä erottuu monenlaisia sävyjä ja virtauksia. Kuulet erilaisista toiveista ja kokemuksista, kun ihmiset tuovat sinun tietoosi asioitaan.

Kristuksen valossa sinä piispana katselet hiippakuntaasi laajemmalle, koko kirkkoomme. Monenlaiset kokonaiskirkolliset tehtävät odottavat sinua. Persoonallasi ja työlläsi tuot tärkeän panoksesi kirkkomme elämään ja autat tarkentamaan sitä kuvaa, jonka pohjalta kirkon tulevaisuutta rakennetaan. Tässä samassa valossa hahmotat myös suomalaisen yhteiskunnan kirkon ympärillä. Viranhoidossasi teet näkyväksi kirkkoa ja sen Herraa. Nostat esiin asioita, jotka vaativat huomiota ja reagointia.

Kristuksen valossa näet myös maamme rajojen ulkopuolelle, muun muassa niihin kysymyksiin, jotka sinulle ovat tulleet tutuiksi edellisessä työpaikassasi Luterilaisessa maailmanliitossa. Tunnet hyvin kristityn maailman asioita ja kirkkojen välisiä suhteita. Tästä lähtien tarkastelet niitä uuden roolisi näkökulmasta Espoon hiippakunnan piispana. Epäilemättä tämä virka tuo mukanaan uusia sävyjä kaikkeen siihen, mitä näet myös sinulle ennestään tutussa maastossa.

Hyvä Kaisamari. Espoon hiippakunnan piispana sinulle avautuu monikerroksinen näkymä. Yksi viran haasteita on suhteuttaa keskenään se, mikä näkyy lähellä ja mikä näkyy kauempana. Kaikkialla näkyy ihminen, hänen elämänsä iloineen ja murheineen, kysymyksineen ja varmuuksineen, ihminen, joka kaipaa Jumalan kosketusta ja edes pientä Jumalan valon pilkahdusta. Tämän valon heijastajaksi sinut on jo kasteessa kutsuttu. Tänään saat aivan erityisen valtuutuksen ja rohkaisun tähän tehtävään, kun sinut vihitään Espoon hiippakunnan piispaksi.

Espoon hiippakunnan piispansauva on jämäkkä. Se antaa tukea. Sinut saatellaan uuteen virkaasi, sen haasteisiin ja mahdollisuuksiin lukuisten kristittyjen rukousten saattelemana. Rukoilemme sinulle Jumalalta siunausta, voimia ja viisautta sekä herkkyyttä nähdä ihminen lähellä ja kauempana Kristuksen valossa. Rukoilemme, että monenlaisten ristiriitaistenkin odotusten ja paineiden keskellä Kristuksen valo saisi tuoda viranhoitoosi ja koko elämääsi levollisuutta, vahvistusta ja rohkaisua, lohdutusta ja riemua.

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka. Tartu lujasti ja rohkeasti piispansauvaan, joka käteesi tänään annetaan. Kristus valaisee tiesi.