Kuvassa arkkipiispa Tapio Luoma, kirjailija Anna-Mari Kaskinen ja Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna
Puhe kirkon kulttuuripalkinnon 2023 luovutustilaisuudessa

Arvoisa kirjailija, päätoimittaja Kaskinen, hyvä Anna-Mari,
hyvät läsnäolijat,

kristillinen usko on innoittanut taitelijoita halki vuosisatojen. Jumalan ja ihmisen suhde näyttäytyy yhä rikkaampana, kun inhimillinen luovuus tavoittaa siitä aina uudelleen jotakin olennaista. Elämä Jumalan maailmassa on kirvoittanut esille ihmeellisen kirjon säveliä, värejä ja muotoja.

Pidän hyvin osuvana saksalalais-yhdysvaltalaisen teologin Paul Tillichin toteamusta, että kulttuuri on uskonnon muoto ja uskonto on kulttuurin sisältö.  Ihmisen luovan työn ja näkyvää maailmaa suuremman todellisuuden välillä valitsee yhteys, jonka palveluksessa monet taiteilijat kokevat olevansa. Heidän kutsumuksensa on kanavoida jotakin ikuisuudesta ihmisaistein havaittavaksi.

Ei siis ole ihme, että kirkkomme on syvästi kiinnostunut kulttuurista ja myöntää joka vuosi erikseen palkinnon kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Tällä kertaa kirkkomme kulttuuripalkinto luovutetaan – hyvin ansaitusti – Anna-Mari Kaskiselle pitkästä ja monipuolisesta elämäntyöstä.

Hyvä Anna-Mari. Laaja tuotantosi ei esittelyjä kaipaa. Lukuisat sanoittamasi hengelliset laulut ja virret ovat tulleet suomalaisille hyvin tutuiksi. Ilman niitä kirkkomme lauluperinteestä puuttuisi paljon syvällistä ja oivaltavaa. Tuotantosi on tehnyt sinusta merkittävän vaikuttajan, jota kuunnellaan ja jonka ajatuksia lainataan.

Olet hengellinen opettaja ja matkaopas, jolla on lahja löytää oikeat sanat – ja mikä tärkeintä, asettua niiden kanssa ihmisen rinnalle. Ominta rekisteriäsi ovat läheisyys ja lohtu, eivät syytökset tai moite. Se tekee äänestäsi kirkollemme arvokkaan ja tärkeän.

Tänä vuonna tullee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Alabasteri-yhtye julkaisi pitkäsoittolevyn Tänä päivänä. Levyllä kanssasi soittivat ja lauloivat Ari Kauhanen, Pekka Simojoki ja Heikki Leppänen. Monet levyn kappaleista ovat klassikoita, kuten Evankeliumi, Uskomme tulevaisuuteen ja Riihikirkkohymni.

Kun muutama vuosi Tänä päivänä -levyn ilmestymisen jälkeen aloitin vastavihittynä nuorisopappina pienessä eteläpohjalaisseurakunnassa, sain pian kuunnella, kuunteluttaa ja laulattaa gospel-musiikkia ihan työkseni. Alabasteri-yhtye tuli tutuksi.

Monien mieleenpainuvien kappaleiden joukosta muistan muun muassa tarkkanäköisen ja todellisuudentajuisen laulusi Keskellä elämää. Kuuntelin sen hiljattain uudelleen jälleen kerran, eikä se ole vanhentunut vähääkään vuosikymmenten kuluessa. Edelleen se kuvaa tarkasti elämän kipukohtia, tulevaisuuden pelkoa, pakahduttavia miksi-kysymyksiä ja kurottautumista kohti valoa. Tuon kaiken mukana kulkee sinulle niin ominaiseen tapaan vahva toivon viesti.

Jeesus, tiedät meidän perheen, muistat monituisen erheen.
Mutta mitä sulle tulee mieleen, kun äiti valvoo kaiken yötä,isällä ei ole työtä, pikkuveljen koulu menee pieleen.

Keskellä elämää aina Sinua en nää.
Silti tiedän, että meistä pidät huolta.
Rakkaus on voittava, valtakuntas koittava,
kerran vielä oomme kaikki samaa puolta.

Kaikissa säkeistöissään laulu kertoo väkevästi Jumalan rakkaudesta, Jeesuksen läsnäolosta ja Pyhän Hengen johdatuksesta. Tämä hetki ja tulevaisuus ovat Jumalan hyvissä käsissä. Kerran vielä oomme kaikki samaa puolta. Tätä viestiä kaivataan jälleen – nyt jos koska.

Hyvä Anna-Mari. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon puolesta haluan kiittää sinua ja taivaallista Isäämme sanoista – ja sävelistäkin – joita olet jakanut lukemattomien ihmisten siunaukseksi, iloksi ja rohkaisuksi. Onneksi olkoon ja Jumalan siunausta kaikkeen tulevaan!