Himmeli lähikuvassa.

 

Arkkipiispan joulutervehdys 2022

Levottomassa maailmassa ihminen etsii toivon merkkejä. Ilman niitä tulevaisuuteen on vaikea suunnistaa, kun mieli täyttyy vain kielteisistä ja masentavista asioista. Kuluneen vuoden aikana monet ikävät uutiset maailmalta ovatkin varjostaneet tulevaisuudennäkymiä. Myös omassa elämässä on voinut sattua sellaista, mikä koettelee toiveikkuutta.

Joulun sanoma on tällaisena aikana erityisen ajankohtainen. Jouluevankeliumin tapahtumat kannustavat näkemään toivon merkkejä myös omassa ajassamme. Marian ja Joosefin matkaan kohti Betlehemiä kuului paljon jännitystä ja epävarmuutta jo sen vuoksi, että Maria oli viimeisillään raskaana. Ennätettäisiinkö ajoissa perille? Löytyykö kunnollinen majapaikka, jossa olisi turvallista synnyttää?

Majapaikka kyllä löytyi, mutta aivan odotusten mukainen se ei varmaankaan ollut. Silti vaatimattomissakin oloissa uusi elämä alkoi ja ilo vastasyntyneestä syrjäytti aiemman huolen ja levottomuuden. Lapsen syntymä tuo mukanaan erityisen näkökulman tulevaisuuteen. Pienokaisen rinnalla on kuljettava ja hänet on saateltava kohti huomispäivää. Uusi elämä kannustaa katsomaan eteenpäin toiveikkaasti.

Kertomuksessa Jeesuksen syntymästä voi havaita toisenkin tärkeän toivon merkin. Jumala on läsnä ihmisen elämässä, hänen arjessaankin. Sen saattoivat Betlehemin liepeillä yövuorossa työskennelleet paimenet kokea. ”Älkää pelätkö!” oli enkelin ensimmäinen viesti heille. Paimenet saivat kuulla Jumalan Pojan syntyneen heitäkin varten. Enkelit vakuuttivat, että Jumala välittää ihmisistä ja tahtoo, että he saisivat elää rauhan ja rakkauden sävyttämässä maailmassa.

Joulun sanoma on, että toivo tulee ihmisten maailmaan Jeesuksessa. Siksi joulu itsessään on toivon merkki. Ikävät uutiset ja levottomuutta aiheuttavat asiat eivät ole koko totuus maailmastamme. Jokainen uuden elämän alku avaa tien tulevaisuuteen ja Jeesuksen syntymä Jumalan sitoutuneeseen läsnäoloon luomakunnassaan.

Toivon merkkejä tarvitaan. Joulu on niiden osoittajana verraton.

”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” 

Hyvää ja siunattua joulujuhlaa!

Arkkipiispan joulutervehdys 2022 pdf-tiedostona.