Arkkipiispan vaakuna
Arkkipiispan pääsiäistervehdys 2021

Jatkuvat muutokset ovat osa elämää. Jotkut niistä ovat suuria, voimakkaita ja nopeita, toiset taas pieniä, hitaita ja miltei huomaamattomia. Jotkut muutokset ovat odotettuja, toiset tapahtuvat yllättäen. Joitakin muutoksia pelätään, toisista iloitaan. Ilmastonmuutos vaikuttaa koko maapalloon ja kaikkeen elämään, sairaudesta toipuminen koskee ennen muuta yksittäistä ihmistä.

Elämää ei ole ilman muutosta. Syntymän ja kuoleman väliin sijoittuu lukematon määrä asioita, jotka eivät pysy ennallaan. Vaikkapa valokuvat, ikkunat menneeseen kertovat lahjomattomasti muutoksen voimasta.

Pääsiäisen tapahtumista ei ole valokuvaa. Raamatun kertomukset Jeesuksen ylösnousemuksesta ja tyhjän haudan ihmeestä paljastavat muutoksen. Tapahtumat pari päivää aikaisemmin Golgatalla olivat olleet lohduttoman synkkiä. Jeesuksen kuolema näytti romahduttavan kaiken sen hyvän ja arvokkaan, jota hänen seurassaan oli saatu kokea. Kaiken merkityksettömyys tuntui musertavalta. Silti tämä ei ollut loppu.

Muutos, Jeesuksen ylösnousemus, jonka tyhjä hauta ilmaisi, oli voimakas ja kauaskantoinen. Edelleen vietämme pääsiäistä, koska tämä muutos vaikuttaa tässä maailmassa. Pääsiäisaamun tapahtuman ansiosta yhä uudelleen pimeys muuttuu valoksi, pelko rohkeudeksi, epätoivo toivoksi ja kuolema elämäksi. Pääsiäinen kutsuu meidät mukaan tähän valoisaan muutokseen, omaamme ja koko maailmaa koskevaan. Koska kuolema on nujerrettu, todellisuudella on aivan erityinen sävy, ikuisuuden sävy.

”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi.” (Matt 28:5-6)

Riemullista pääsiäistä!