Kuvassa on kuuran peittämä syksyinen sänkipeltoaukea. Kuvan päällä on teksti "Auta meitä edistämään oikeudenmukaisuutta ja työtä, joka voi tuoda pysyvän ja todellisen rauhan.
Piispojen viesti syksyllä 2022

Ihmisten huoli ja hätä jatkuvat talven lähestyessä. Poikkeukselliset ajat eivät päättyneet pandemiaan vaan haastavat edelleen.

Emme hyväksy, mitä tapahtuu Ukrainassa. Venäjän hyökkäyssota on saatava loppumaan. Sodan vaikutukset näkyvät myös Suomessa asuvien arjessa energian kallistumisena ja taloudellisen epävarmuuden lisääntymisenä.

Lapset ja nuoret kokevat nämä kriisit ensimmäisen kerran elämässään. Heitä ei pidä jättää yksin. Osalle taas kriisit tuovat kolkkoja kaikuja ja tunnemuistoja vuosikymmenien takaa. Sodan pelko on monella todellinen.

Tänä aikana myös Suomessa ollaan vaikeiden valintojen edessä. Joudumme varautumaan yllätyksellisiin tilanteisiin ja tinkimään jostakin sellaisesta, mihin olemme tottuneet. Meitä jokaista tarvitaan tekemään hyviä valintoja ja tukemaan toinen toistamme Jeesuksen esimerkin osoittamalla tavalla.

Tilanteesta riippumatta meillä on toivo. Jumala on meidän kanssamme aivan erityisesti pimeyden ja vaikeiden aikojen keskellä.

Kirkko kutsuu ihmisiä Jumalan yhteyteen ja toimii lähimmäisten puolesta. Normaalioloissakin kirkko on valmiina auttamaan kriisiin joutuneita ihmisiä. Seurakunnat tekevät työtään kaikissa olosuhteissa: tukevat ihmisiä paikallisesti, ovat valveilla ja avaavat kirkkojen ovet. Kirkko tarjoaa turvaa ja lohtua sitä tarvitseville.

”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jeremian kirja 29:11)

Seurakunnissa rukoillaan päivittäin hartauksissa ja jumalanpalveluksissa. Voit liittyä yhteiseen joukkoon tai suunnata rukouksen Jumalalle keskellä arkea missä oletkin:

Pyhä Jumala, elämämme on sinun käsissäsi.
Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo eteemme.
Sinun puoleesi me käännymme ja huokaamme:
Ole lähellä meitä, ole turvamme.
Anna meidän tuntea, että sinä johdat ja vahvistat meitä.
Auta meitä edistämään oikeudenmukaisuutta ja työtä,
joka voi tuoda pysyvän ja todellisen rauhan.
Sinun on valtakunta, voima ja kunnia.
Aamen.

Lokakuussa 2022
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat

Tapio Luoma, Turun ja Suomen arkkipiispa
Matti Repo, Tampereen hiippakunnan piispa
Seppo Häkkinen, Mikkelin hiippakunnan piispa
Jari Jolkkonen, Kuopion hiippakunnan piispa
Teemu Laajasalo, Helsingin hiippakunnan piispa
Jukka Keskitalo, Oulun hiippakunnan piispa
Kaisamari Hintikka, Espoon hiippakunnan piispa
Bo-Göran Åstrand, Porvoon hiippakunnan piispa
Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan piispa
Matti Salomäki, Lapuan hiippakunnan piispa