Arkkipiispan pääsiäistervehdys

Hän on noussut kuolleista

Yksinkertainen enkelien ilmoitus muutti kaiken. Naiset olivat tulleet haudalle sen jälkeen, kun Jeesus oli haudattu. Synkkien tapahtumien paino lepäsi edellisten päivien yllä. Enkelten sanojen jälkeen mikään ei enää ollut kuten ennen. Jeesuksen ylösnousemus merkitsi mullistavaa käännettä ensin Jeesuksen opetuslasten elämässä. Vähitellen se alkoi vaikuttaa yhä laajemmin Rooman valtakunnassa. Lopulta sanoma Kristuksen ylösnousemuksesta kuuluu eri puolilla maailmaa. Pääsiäisaamuna syntyi usko siihen, että kuolema on voitettu.

Jeesuksen ylösnousemus muutti asioiden merkityksiä. Niistä yksi liittyy ristiin. Väkivallan, halveksunnan ja kuoleman väline muuttui elämän, toivon ja rakkauden merkiksi. Missä tahansa risti havaitaan – kirkkojen torneissa ja alttareilla, hautakivissä, kaulariipuksissa, tatuoinneissa – siellä se muistuttaa voimasta, jota kuolema ja pahuus eivät voi kahlita.

Ylösnousemuksen merkkinä risti ei ole kadottanut yhteyttä alkuperäänsä. Se ei halpahintaisesti selitä pois kärsimystä, väkivaltaa ja kuolemaa. Ne vaivaavat ihmiskuntaa jatkuvasti, mistä nykyinenkin maailmantilanne kipeästi muistuttaa.

Risti kuitenkin vakuuttaa, että kärsimyksellä, väkivallalla ja kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Elämä, toivo ja rakkaus ovat voimakkaampia. Siksi risti on ainutlaatuinen merkki ja vahva uskontunnustus. Jeesuksen ylösnousemus valaisee tämän hetken ja tulevaisuuden. Missä tahansa risti havaitaan, siellä se muistuttaa: ”Hän on noussut kuolleista.” (Luuk. 24:6.)

Siunattua matkaa kohti pääsiäisen valoa!

 

Arkkipiispan pääsiäistervehdys 2023 (pdf).