Siirry sisältöön

Arkkipiispa Tapio Luoma

Saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen on loputtava

Viimeisen viikon aikana olemme seuranneet surullisina saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta. Se on julmaa, vahingollista ja väärin. Saamelaisiin kohdistuva vihapuhe on lisääntynyt huolestuttavasti, kun saamelaiskäräjälaki on käsittelyssä. Ilmiö ei ole uusi, sillä on pitkät juuret. Saamelaiset ovat pyytäneet valtaväestön tukea vihapuheen lopettamiseksi.

Me ihmiset olemme kaikki erilaisia. Tätä Luojan luomaa ainutlaatuisuutta tulee kunnioittaa. Meillä kenelläkään ei ole viime kädessä valtaa määritellä toisiamme.

Saamen kansa on arvokas sellaisena kuin se on. Sen kulttuuri ja elämänmuoto ovat muovautuneet sukupolvien ketjussa pitkän ajan kuluessa. Saamelaisilla on oikeus löytää tiensä kansana, ja tuota oikeutta on kunnioitettava niin kuin jokaisen ihmisen arvoa on kunnioitettava. Sen tulee kuulua puheessamme ja teoissamme.

Suhde Saamen kansaan on Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle tärkeä. Seuraavan kahden vuoden aikana kirkossamme toteutetaan laaja Saamelaiset kirkossa -hanke. Se on osa kirkkomme ja saamelaisten sovinnontyötä totuuden selvittämiseksi yhteisestä historiastamme. Hankkeen tavoitteina on parantaa saamen kielten ja saamelaisen kulttuurin asemaa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma

Oulun piispa Jukka Keskitalo

Saamelaisia kansallispuvuissaan.
Kuva saamelaisilta kirkkopäiviltä Inarista viime elokuussa. Kuvaaja Matti Vuorma.