Arkkipiispa on kylässä Janin luona. He istuvat pöydän ääressä vieretysten ja juttelevat keskenään. Koronapandemian vuoksi he ovat turvavälin päässä toisistaan ja heillä on kasvomaskit.
Tervehdys Asunnottomien yö -tapahtumaan 17.10.2020

Asunnottomien yön teema on tänä vuonna ”Oma koti hurjan kallis”. Se kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi, että yksi asunnottomuuden syy on taloudellinen.

Monet syyt johtavat asunnottomuuteen. Yllättävät elämäntilanteet voivat saattaa taloudelliseen ahdinkoon, ja erilaiset ongelmat voivat johtaa elämänhallinnan heikkenemiseen. Tarvitaan auttavien tahojen laajaa yhteistyötä näissä haasteissa. Oma asunto luo pohjan selviämiselle terveysongelmien kanssa, talouden vaikeuksissa tai kamppailussa päihderiippuvuudesta pääsemiseksi. Kun pääsee kadulta kotiin, saa voimavaroja ratkoa muita elämänkysymyksiä. Ilman talouden hallintaa oman asunnon saaminen ja pitäminen on mahdotonta. Tässä on vielä paljon tehtävää yhteiskunnassamme.

Olemme eläneet korona-pandemian vuoksi poikkeuksellista aikaa. Sen loppu ei ole valitettavasti näköpiirissä. Pandemian monet yhteiskunnalliset vaikutukset ennustavat, että asunnottomuus tulee lisääntymään. Monet ovat olleet lomautettuina ja tulleet irtisanotuiksi. Taloudellisen tilanteen kriisiytyminen on merkittävä asunnottomuuden riskitekijä.  Tarvitsemme laajaa yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoiden kesken asunnottomuusuhan alla olevien auttamiseksi.

Asunnottomien yön tapahtumissa halutaan tänä vuonna nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa. Se on yksi keino ehkäistä asunnottomuutta ja auttaa pääsemään siitä eroon.

Kuvatessaan sitä, millaista on Jumalan tahtoa toteuttava ihmisyys, Jeesus nosti yhdeksi kriteeriksi suhtautumisemme kodittomuuteen: Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Tämä on kutsu ja velvoite etsiä yhdessä ratkaisuja asunnottomuuden ongelmaan.

Toivotan kaikille Asunnottomien yö -tapahtumaan osallistuville voimia tärkeään tehtävään ja Jumalan siunausta kaikkeen elämään.